Кафе

Как да изберем правилното кафе?

Как да изберем правилното кафе?

В ежедневието намирането на правилното кафе не е просто избор; това е важно решение, което задава тона на деня.  Има безкрайно разнообразие от кафе на зърна от цял свят, всички с различни вкусови профили. Това може да бъде объркващо и смущаващо за хората, които обичат да пият кафе.  В тази статия ще разгадаем мистериите на избора на правилното кафе, като гарантираме, че всяка глътка е в съответствие с вашите предпочитания и начин на живот.

Сорт Кафе

Търговските зърна се предлагат в два основни сорта : Coffea arabica (зърна арабика) и Coffea robusta (зърна робуста). Тези два сорта се различават по своето отглеждане, вкус и цена. Кафето арабика има мек, сладък и деликатен вкус със сладки шоколадови нюанси. Тези зърна могат да съдържат нотки на вино или горски плодове. Арабиката има тенденция да расте на по-висока надморска височина и при по-ниски средни температури. За разлика от това, Робуста расте на по-ниски височини и вирее при по-високи средни температури. Кафето с по-високо качество обикновено е или 100% арабика, или смес от зърна робуста и арабика.

Кафе от единичен произход срещу бленд

Висококачествените кафета включват блендове и кафета от единичен произход. Но каква е разликата?

Кафето от единичен произход идва от кафеени череши, набрани от определен регион или държава. Тези кафета се предлагат само сезонно. Всеки от тях има екзотичен вкус, получен от почвата и условията на валежите на мястото на отглеждане. Това позволява на любителите на кафето да се насладят на чистотата на зърната, както и на аромата и балансирания вкусов профил. Блендите, от друга страна, се състоят от зърна от няколко географски местоположения с различни вкусове. Единичен произход обикновено е кафе арабика, докато блендовете често са комбинация от 90 процента арабика и 10 процента робуста кафе.

Ниво на печене

Степента на изпичане на вашите зърна е значителна, влияе върху, вкусовите нотки и усещането кафето в устата. Тъй като зърната се пекат по-дълго, преминавайки от светло печено към тъмно печено, оригиналните вкусове и съдържанието на кофеин намаляват.

Тъмно печено: Тъмните печени зърна съдържат по-малко кофеин и са по-малко киселинни. По-тъмните печени зърна имат опушен вкус. Тъмното изпичане е идеално за еспресо, студено кафе или черно кафе със сметана и мляко.

Средно печено: Средно печените зърна са популярни поради своя ароматен профил и умерено усещане в устата. Те са по-малко кисели и по-плодови от светлите печени зърна, но по-малко богати от тъмните печени.

Леко изпечено: Светло изпеченото кафе е светлокафяво и няма масло по повърхността на зърната. Тези зърна се оставят да достигнат температура от около 350º–410º. При печене обикновено пука при около 350º. Този пукащ звук – известен като „първото пукане“ – служи като сигнал, че зърната са достигнали леко печене.

Често срещано погрешно схващане е, че леко изпеченото кафе не съдържа толкова кофеин, колкото техните по-тъмно изпечените зърна. Истината обаче е точно обратната! Следователно, тъй като леко изпечените зърна се готвят за по-кратко време и при по-ниска температура, те запазват повече кофеин от оригиналното зелено кафе на зърна.

Свежест

Няма нищо по-добро от чаша прясно изпечено кафе! Когато избирате кафе на зърна, винаги се уверявайте, че вашите зърна са прясно изпечени. Трябва да консумирате печено кафе в определен период от време. Това е така, защото с течение на времето ароматите, образувани от химическата реакция по време на процеса на печене, изчезват.

Повечето ценители на кафето са съгласни, че приготвянето на кафе на зърна от 7 до 21 дни след датата на изпичане дава по-добро кафе. Винаги проверявайте всяка опаковка за дата на изпичане и купувайте най-новата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *